Nieuwsbrief

Warme dagen? Zorg dragen!

De zomer is een tijd van heerlijk genieten, maar dat warme weer heeft soms ook minder prettige gevolgen. Extreme warmte kan gevaarlijk zijn. De meeste mensen lopen gelukkig geen risico als ze verstandig omgaan me de zon, maar alert blijven is de boodschap. Jaarlijks sterven honderden mensen aan de gevolgen van de warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. Van 15 mei tot 30 september loopt de waakzaamheidsfase rond warme dagen. Help mee de aandachtspunten verspreiden!

  1. Drink meer water. Drink méér, en vooral meer water: twee tot vier glazen per uur. Geef baby's, jonge kinderen, oudere mensen en hulpbehoevenden regelmatig voldoende te drinken.
  2. Beperk de inname van alcohol, koffie en gesuikerde dranken. Ze werken eerder vochtafdrijvend of worden veel trager door het lichaam opgenomen. Water is de beste keuze!
  3. Beperk lichamelijke inspanningen. Bouw rust in en vermijd sportieve inspanningen, zeker tijdens de warmste uren (tussen 12 en 16 uur).
  4. Verduister uw ramen. Laat overdag de rolluiken naar beneden en hou de gordijnen dicht. Zo komt de warmte niet binnen. Verlucht 's nachts, als het frisser is.
  5. Blijf bij voorkeur binnen. Binnenshuis ligt de ozonconcentratie tot de helft lager dan buitenshuis en is het doorgaans frisser.
  6. Verfris u regelmatig. Een douche, bad, zwembad, fontein... Besprenkel uzelf met fris water en zoek koele plekken op in het Gewest, in de buurt van vijvers en in het lommer van bomen in parken.
  7. Draag aangepaste kledij. Kies voor lichte, katoenen kledij in lichte kleuren. Draag een hoed of pet tegen de zon en smeer u in met zonnecrème. Dat is zeker belangrijk voor kinderen! Lees deze tips om je tegen de zon en UV re beschermen.
  8. Laat niemand achter in een stilstaande wagen zonder ventilatie. Kinderen, hulpbehoevenden en huisdieren kunnen sterven als het in de auto te warm wordt.
  9. Heb oog voor intergenerationele solidariteit. Zo kan u in uw flatgebouw, uw straat of uw wijk de risico's voor kwetsbare bewoners beperken.
  10. Vraag informatie aan uw arts of apotheker. Neemt u geneesmiddelen? Vraag na of ze negatieve effecten op uw gezondheid kunnen hebben in geval van hitte. Misschien moet de dosis worden aangepast.

(bron: Leefmilieu Brussel)

Meer informatie:

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen