Nieuwsbrief

Ook een jointje? 89% van de jongeren gebruikt geen cannabis!

Kan cannabis kwaad? En blowen niet alle leeftijdsgenoten wel eens een joint? Hoe kan je er dan nee op zeggen?

Ook ouders die merken dat cannabis de leefwereld van hun zoon of dochter binnenkomt, weten vaak niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Kunnen ze voorkomen dat hun kind ermee experimenteert? En wat als ze ontdekken dat zoon- of dochterlief cannabis gebruikt? De DrugLijn gebruikt die vragen nu als uitgangspunt in een nieuwe cannabiscampagne, bestaande uit 2 facebookfilmpjes: een voor jongeren en een voor ouders.

89% van de jongeren blowt niet, norm communiceren beste preventie

Cannabis is en blijft de meest gebruikte illegale drug, ook bij jongeren. 11% van alle 12- tot 18-jarigen heeft het afgelopen jaar cannabis gerookt, zo blijkt uit de VAD-leerlingenbevraging 2014-2015. De eerste joint wordt meestal opgestoken tussen de 15 en de 16 jaar. Het campagnefilmpje voor jongeren zet sterk in op de boodschap dat de overgrote meerderheid van de jongeren geen cannabis gebruikt. Wie een aangeboden joint afslaat, staat dus zeker niet alleen in die keuze. Dit is een erg effectieve manier om aan preventie te doen want jongeren worden geïnformeerd dat niet-gebruik onder hun leeftijdsgenoten de norm is.

Ouders staan niet alleen met hun vragen

Het campagnefilmpje voor ouders heeft een heel ander uitgangspunt. Het toont de – weliswaar sterk overdreven- paniek die sommige ouders voelen, als ze hun kind betrappen op cannabisgebruik. De onderliggende boodschap is dat ouders die dit meemaken, zeker niet alleen staan met hun vragen. Ze kunnen terecht bij De DrugLijn voor een eerste advies op maat. Door informatie te zoeken op www.druglijn.be, of door hun vragen anoniem te bespreken met De DrugLijn, kunnen ze kalmte hervinden en hun zoon of dochter zo goed mogelijk opvolgen.

Om echt een effect te hebben op het gebruik en de houding van jongeren, is de tweejaarlijkse herhaling van preventieboodschappen uiterst belangrijk. Door dit te combineren met aandacht voor het onderwerp in het onderwijs (in de lessen, door een drugbeleid op school,…) en in andere maatschappelijke sectoren (in jeugdverenigingen, sportclubs,…) wordt de weerbaarheid van de jongeren versterkt, en worden ze ondersteund in hun keuze om geen cannabis te gebruiken.

VAD en uw logo in de buurt biedt hiervoor de nodige materialen en ondersteuning aan. Meer info is terug te vinden op https://www.druglijn.be/cannabiscampagne

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen