Nieuwsbrief

Van 23 tot en met 29 april is het terug week van de valpreventie , ondertussen al de 7e editie. Net zoals de vorige editie is het centrale thema: ‘Blijf in beweging, doe het veilig!’
Werk je als eerstelijnszorgverlener? Dan is de nieuwe richtlijn valpreventie voor thuiswonende ouderen een must om door te nemen.
evv
Te Gek!? start op 21 april 2018 een nieuwe campagne rond het thema internering onder de naam 'Van Gevangenis naar Zorg'.
Tweede editie van Tournée Minérale in februari 2018
Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, praat er niet over en zoekt geen hulp. De campagne wil duidelijk maken dat iedereen hier een rol in kan spelen.
Overzicht materialen gezondheidspromotie voor het onderwijs 2017-2018
Schrijf je klas in, blijf rookvrij en win! Jaarlijks gaan duizenden jongeren de uitdaging aan om zes maanden rookvrij te blijven of het te worden.
Nieuwe subsidieregeling voor Brusselse scholen
www.samenveerkrachtig.be, de website van de Tiendaagse Geestelijke Gezondheid, staat sinds 13 juli online.
2016 werd voor De DrugLijn het op twee na drukste jaar ooit.
Mentaal tot rust komen tijdens de lunchpauze. Het kan. Kom naar de gratis yogasessie op woensdag 30 augustus 2017 om 12.00 u in het Kruidtuinpark.
De Zelfmoordlijn blijft op zoek naar vrijwilligers met talent om met mensen in gesprek te gaan.
Volgend schooljaar (2017-2018) lanceren we het nieuwe schoolfruit, -groenten en -melkproject. Meer informatie vind je hier.
De tabakstop app geeft tips, advies en feedback op maat aan rokers die willen stoppen. Moeilijk momentje? De paniekknop helpt hen erdoor. Wie rookt, maar (nog) niet wil stoppen, vindt op de app heel wat informatie.
De televisiereeks '13 Reasons Why' op Netflix doet heel wat stof opwaaien. Bezorgd om deze reeks? Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) geeft advies hoe je jongeren kan ondersteunen bij het bekijken van deze reeks.
16.557 leerlingen laten de sigaret links liggen.
Wint jouw onderneming de Gezond Werken Award?
Neem met je klas een filmpje op waarin jullie één van de 10 Woogie Boogie-moves uitvoeren en maak kans op een te gekke prijs!
In Brussel engageert Lidewij Nuitten (oa gekend van Iedereen Beroemd) zich om in februari een maand lang alcohol te bannen. Waar wacht u nog op? Inschrijven kan nog steeds op www.tourneeminerale.be!
Infosessie op 13/02 en 14/02 in Foyer vzw waarbij deelnemers via een interactieve rondleiding tips krijgen om vochtproblemen te voorkomen en te verhelpen
Vanaf 1 januari 2017 is er een nieuw terugbetalingssysteem voor tabakologen in Vlaanderen. Het oude terugbetalingssysteem van het RIZIV blijft voor Brussel behouden.
Train de Trainer project Kleurrijk Gezond op 25/01 in de VGC. Inschrijven kan nog tot en met 20/01.
Deze vorming richt zich naar jeugdwerkers en vrijwilligers uit het Brusselse jeugdwerk aangezien zelfmoordgedachten en –pogingen helaas bij jongeren voorkomen.
Tijdens de Gezondheidsconferentie Preventie op 16 en 17 december 2016 werd de overkoepelende gezondheidsdoelstelling vastgelegd.
Het team van Logo Brussel wenst u een gezond en gelukkig nieuwjaar
Op de gezondheidsconferentie van 16 en 17 december 2016 zullen nieuwe gezondheidsdoelstellingen voorgesteld worden. Deskundigen werden al nauw betrokken bij de voorbereidingen van de gezondheidsconferentie. Via een online enquête kan nu ook het brede publiek zijn stem over de toekomst van het preventieve gezondheidsbeleid laten horen.
Het VIGeZ zoekt kleuterklassen die Woogie Boogie II willen uittesten. Het project is een uitbreiding van het reeds bestaande Woogie Boogie en daagt leerkrachten uit het lang stilzitten in hun kleuterklas aan te pakken.
Vandaag stelt VAD de nieuwe richtlijn voor alcoholgebruik voor op haar jaarlijkse studiedag.
Op maandag 24 oktober 2016 zitten alle betrokken ministers samen in een interministeriële conferentie om een alcoholplan goed te keuren.
De griepvaccinatiecampagne van september tot december is de beste kans om zonder griep de winter door te komen. Meer info op https://www.zorg-en-gezondheid.be/campagne-griepvaccinatie.
Infosessie voor de bewoners van Laag-Molenbeek, over de gevaren van CO-intoxicatie en tips hoe te voorkomen.
Wilt u werken rond de thema's drugs, tabak, en alcohol? En bent u op zoek naar geschikt materiaal? Dan kunt u terecht bij Logo Brussel.
Met de campagne 'Laat ze zien hoe het moet' worden ouders op een leuke en luchtige manier bewust gemaakt van hun voorbeeldrol op het vlak van gezond eten en voldoende bewegen.
donderdag 6 oktober vorming 'actieve kinderopvang' voor IBO's bij Solidariteit voor het Gezin Koekelberg
Nieuwe cannabiscampagne van De DrugLijn met filmpjes voor ouders en jongeren
Wist je dat ongeveer 1 Vlaming op 4 tussen 55 en 75 jaar elke dag alcohol drinkt? Tien jaar geleden was dit nog maar 1 op 8.
Ouder worden en alcohol
Meer dan 6000 Brusselaars engageerden zich reeds voor Tournée Minérale. Ook enkele bekende gezichten doen mee zoals de Brusselse regeringsleden, Lidewij Nuitten en Jan Hautekiet.
BOB wordt 20. En dat wordt gevierd met een nieuwe eindejaarscampagne.
BOB
Sappig, knapperig en supergezond: een appel is de ultieme snack voor op de speelplaats. En wie weet winnen jouw leerlingen er wel een kookworkshop mee. Dus haal de knutseldozen en kleurpotloden boven, want de klas die de knapste affiche maakt valt in de prijzen.
TF
Het VIGeZ nodigt alle Vlaamse gemeenten uit om deel te nemen aan de driejaarlijkse bevraging die peilt naar het gezondheidsbeleid voor de bevolking.
Het Centrum voor Kankeropsporing stelt dat het belangrijkste objectief van de gezondheidszorg - naast een langer leven - ook kwaliteit van het leven moet zijn.
Van 18 tot en met 24 april vindt de vijfde Week van de Valpreventie plaats.
valpreventie
Kom op tegen Kanker heeft een actieplan klaar om mensen beter te beschermen tegen gedwongen meeroken.
Scholen, jongeren, zorgverstrekkers… kunnen hier terecht voor allerhande informatie over roken en rookstop.
De zelfmoordlijn beantwoordde in 2015 meer dan 18.000 oproepen, een verdubbeling op vijf jaar tijd.
Warme zomerdagen kunnen door de hoge temperatuur en ozonpieken ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.
Het International Convention Center in Gent is op vrijdag 16 en zaterdag 17 december 2016 het decor voor de Gezondheidsconferentie Preventie, een belangrijke gelegenheid voor iedereen die begaan is met zorg en gezondheid in Vlaanderen.
Met de ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen‘ willen het VIGeZ en de Vlaamse Logo’s leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs aanmoedigen om niet te roken of helpen om te stoppen met roken.
Rookvrije klassen
Als je de symptomen van een beroerte snel herkent, dan kan je hersenschade beperken. Elke minuut telt. Herken jij een beroerte?
Projectvoorstellen zijn welkom tot en met 31 augustus bij de Vlaamse Landmaatschappij.
Volkstuin
Tijdens de masterclass leer je hoe je je lokaal gezondheidsbeleid doet uitgroeien tot een succesvol verhaal dat je inwoners niet alleen aanspreekt, maar ook engageert. Een lokaal gezondheidsbeleid met impact, dat máák je, met vakmanschap.
Masterclass Gezonde Gemeente lokaal gezondheidsbeleid
Op sportwijs.be, een nieuwe website van CAD Limburg, vinden sporters en sportclubs informatie en preventieve materialen rond middelengebruik en gokken.
De Vlaamse overheid legt nieuwe gezondheidsdoelstellingen en preventiestrategieën vast voor de periode van 2017 tot 2025. Tijdens de regionale toetsingsmomenten kan je feedback geven.
De DrugLijn beantwoordt cannabisvragen van jongeren en hun ouders.
Met de ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen‘ willen het VIGeZ en de Vlaamse Logo’s leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs aanmoedigen om niet te roken of helpen om te stoppen met roken.
Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Jaarlijkse griepvaccinatie biedt de beste kans om zonder griep de winter door te komen.
Naar aanleiding van de hoge temperaturen en de verwachte hoge ozonconcentraties wordt de waarschuwingsfase van het hitte- en ozonplan geactiveerd. Deze fase start op woensdag 24 augustus 2016 en loopt tot zondag 28 augustus 2016.
Tutti Frutti is het bekende fruitproject voor scholen. Samen met heel de klas eten de kinderen op een vaste dag in de week een stuk fruit als tussendoortje.
Naar aanleiding van de hoge temperaturen en de verwachte hoge ozonconcentraties wordt de waarschuwingsfase van het hitte- en ozonplan geactiveerd.
Met Woogie Boogie pakken het ViGeZ én Disney Benelux het lang stilzitten bij kleuters (3-6 jaar) aan.
NokNok wil de geestelijke gezondheid van jongeren versterken door het thema bespreekbaar te maken.
De Vlaamse Logo's waren op zaterdag 15 oktober 2016 samen met 60 andere standhouders aanwezig op de huisartsenconferentie van Domus Medica in Antwerp Expo.
Stichting tegen Kanker en VAD organiseren samen één maand zonder alcohol, namelijk: februari 2017.
Vlaams minister Jo Vandeurzen stelt op 26 oktober 2016 samen met het Centrum voor Kankeropsporing het jaarrapport 2016 van de bevolkingsonderzoeken voor.
Sportivos helpt clubs bij het opstellen van een haalbaar alcohol- en drugbeleid.
Een relatie moet je koesteren, maar in elke relatie kan het al eens minder goed gaan. Voor veel relaties kan een beetje meer tijd en aandacht voor elkaar al wonderen doen.
10 tot 20% van de mama's krijgt een postnatale depressie. En toch blijft het onderwerp taboe. De sensibiliseringscampagne wilt aantonen dat mama's niet perfect moeten zijn en niet 'fulltime' mama moeten zijn. Steun verkleint namelijk de kans op een postnatale depressie.
Think Life heeft als doel mensen beter te leren omgaan met zelfmoordgedachten.
Van 14 tot 18 november 2016 vindt de actieweek 'Gezond binnen' opnieuw plaats: "Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!".
Ga de uitdaging aan en drink in februari 2017 één maand lang geen alcohol.
We inspireren je graag met concrete voorbeelden van Liever Actiever, een gezondheidsproject dat meer bewegen en minder zitten stimuleert bij volwassenen. Met de focus op inactieve ouderen en kwetsbare groepen.
De Vlaamse Logo's waren aanwezig op Gezondheidsconferentie Preventie op 16 en 17 december 2016. Bekijk hier de mooie stand en foto's.
Hoe zorg je er als kinderdagverblijf voor dat baby's en peuters voldoende bewegen? Welke dranken geef je die kleine rakkers best? En welke tussendoortjes zijn écht gezond? Het project 'gezonde kinderdagverblijven' zet het voor je op een rij.
In maart zetten we graag met jouw hulp het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker in de kijker. De website www.bevolkingsonderzoek.be, de uitnodigingsbrief en de folder kregen een heuse 'make-over'.
Belgen nemen massaal deel aan Tournée Minérale, de campagne van VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker. Doe jij ook mee?
De tweede themadag zet in op Gezondheidsongelijkheid: hoe pakken we lokaal de oorzaken aan?
Neem deel aan het onderzoek naar psychisch welbevinden bij de Vlaming.
Met Valentijnsdag, het feest van en voor de geliefden, wil het CvKO iedereen oproepen om ook steeds van jezelf te houden en zorg te dragen voor je eigen lichaam.
De zesde editie van de Week van de Valpreventie staat voor de deur. Met de slogan "Blijf in beweging, doe het veilig!" roepen we iedere 65-plusser op om deel te nemen.
Een lokaal dienstencentrum is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats. Regelmatig hoort daar een glas bij. Lekker en gezellig, maar soms kan alcoholgebruik problemen met zich meebrengen.
Werk mee gezonde gewoontes in je jeugdorganisatie en schrijf je in voor de studiedag 'Gezonde Goesting' en 'Gezonde Gasten'.
In hoeveel Vlaamse scholen staat er nog een frisdrankautomaat? Op welke manieren proberen scholen hun leerlingen te stimuleren om meer te bewegen? En wat met het verbod op de e-sigaret? Lees het in de indicatorenbevraging.
Door het grote succes maken we er dit jaar een tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid van. Zorg dragen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht.
Voorzieningen in zorg en welzijn krijgen binnenkort hulp om hun preventief gezondheidsbeleid vorm te geven.
11 bedrijven gaan de strijd aan tijdens de eerste 10.000-stappenclash voor bedrijven.
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker blijft sterke resultaten boeken.
'Voor mij ben jij top, denk ook eens aan een stop'. Tabakstop, de gratis rookstophulpdienst van Stichting tegen Kanker stelt zijn jaarcijfers en nieuwe postkaartcampagne voor.
Benieuwd wat je allemaal kan doen voor een gezonde, productieve vergadering? Ga aan de slag met de Gezonde Vergaderbox.
Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) brengt jaarlijks het middelengebruik van jongeren in kaart via een leerlingenbevraging.
Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft elke vrouw van 25 tot 64 jaar de kans elke drie jaar een uitstrijke te laten nemen.
Supermama's denken aan alles. Of toch bijna. Stuur je mama op Moederdag een videoboodschap met je persoonlijke wensen en een herinnering om tijdig deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.
De Europese Vaccinatieweek focust dit jaar op de dicht(er)bij-vakanties. Ver weg of dichtbij op reis? Laat je liever vaccineren.
Gezondheidspromotie voor kansengroepen op 29 september.
Gezondheidspromotie voor kansengroepen op 12 en 13 oktober.
Bij start van het schooljaar kregen het basis-, secundaire en buitengewoon onderwijs, een overzicht van projecten en methodieken waarmee ze zelf aan de slag konden.
Op woensdagavond 7 oktober 2015 om 18.30 uur reikt het VIGeZ samen met zijn partners de ‘nv gezond award’ uit.
Uitnodiging infomoment gezondheidsinitiatieven VGC- donderdagvoormiddag 29 oktober 2015
Kinderen zitten in een schoolzaal
Als lesgever valpreventie geef je vorming over valpreventie bij ouderen.
Beste wensen voor
Deze campagne leert je wat er gebeurt als kinderen passief meeroken.
Infomoment voor vaccinatoren en opvanginitiatieven
Niet alleen gezond maar ook gezellig.
Week van de Valpreventie
Het gebruik van de e-sigaret is in volle opmars en de risico’s ervan botsen op heel wat discussie. Is de e-sigaret onschuldiger dan de gewone sigaret en is ze geschikt als rookstopmiddel?
Vanaf dit najaar bestaat er ook een versie van de Goed-Gevoel-Stoel speciaal voor de werksetting. Een goed-Gevoel-Stoel helemaal op maat voor sociale economiebedrijven.
De actieve voedingsdriehoek bestaat 20 jaar. Ontdek de herziene versie van het Vlaamse voorlichtingsmodel voor voeding, beweging en lang stilzitten: de voedings- en bewegingsdriehoek!
10-daagse van de geestelijke gezondheid
De griepvaccinatieperiode loopt van half oktober tot half november. Wil je mee griep helpen voorkomen? Zorg dat risicopersonen zich elk jaar laten vaccineren.
Op zoek naar stilte in de stad.
Starten met bewegen
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen